6 situací, ve kterých vám online podpis ušetří hromadu času i peněz

6 situací, ve kterých vám online podpis ušetří hromadu času i peněz

9/06/2022 5 MIN. ČTENÍ

Nástup do zaměstnání, pronajmutí bytu nebo zápis do studia. Víte, že ani v jednom z těchto případů se nemusíte kvůli podpisu osobně potkat s protistranou nebo se hnát na poštu? Stačí doma sednout na gauč, spustit Podpisovnu, ověřit svou identitu a smlouvu či dokument podepíšete během několika minut online.  

Doba pokročila. Zatímco ještě nedávno bylo nutné se scházet i kvůli nejdrobnějším změnám ve smlouvě, dnes papírování vyřídíte na dálku a ušetříte hodiny času týdně. Nemluvě o uspořených tisících, které byste vyhodili za benzín, papír do tiskárny nebo poštovní poplatky. 

Přitom si kvůli podpisu dokumentů online nemusíte zřizovat ani elektronický podpis. Stačí ověřit svou identitu přes mojeID, BankID nebo eObčanku a podepsat dokument v aplikaci, jako je například Podpisovna. 

Ve kterých situacích není třeba kvůli podpisu vystrčit paty z domu? 

 

Začít podepisovat online

 

Podpis pracovních dokumentů 

Online už běžně probíhají pracovní pohovory, pracovní schůzky a často celá pracovní doba. Není tak divu, že přichází časy, kdy zaměstnanci na dálku podepisují také vstupní formuláře a další pracovní dokumenty. Ať už při nástupu do zaměstnání, nebo později kvůli drobným změnám. 

Jak v tomto případě online podpis usnadňuje život? Zaměstnanec například nemusí kvůli „podškrábnutí“ dokumentu jezdit z dlouhodobého home office na firmu. Vedoucí personálního oddělení se pro změnu vyhne tisknutí hromady papírů a čekání, až zaměstnanec osobně dorazí k podpisu. 

 

Podpis nájemní smlouvy 

Kdo si někdy pronajímal byt, nebo byl naopak v pozici pronajímatele, dobře to zná. Při každé změně podmínek je potřeba upravit nájemní smlouvu. Jenže co když ke změnám dochází i několikrát za rok? 

Přesně pro tyto případy je online podpis jako stvořený. Stejně jako pracovní, i nájemní smlouvu můžete podepsat přes internet, a to v souladu s českými zákony. Nezáleží, jestli podepisujete novou smlouvu, nebo jen dodatek. 

 

Objednávka zboží a služeb 

Spousta objednávek, zejména v maloobchodě, v Česku probíhá pouze ústní formou. Slovo dá slovo a zákazník s prodávajícím si navzájem důvěřují. Není to ale riskantní? Je. Jenže komu by se pokaždé chtělo objednávku tisknout a ručně ji podepisovat… 

Online podpis objednávkový proces usnadňuje, takže pokud jste doteď brali vytváření objednávek jako nutné zlo, máte další důvod k radosti. 

 

Nástup do studia 

Typická situace: bydlíte v Olomouci a chystáte se dálkově studovat vysokou školu v Praze. Ale vážně máte jezdit několik hodin vlakem jen kvůli podpisu jednoho papíru, abyste se vzápětí otočili na podpatku a jeli zpět? 

Ne, není to potřeba. Studijní dokumenty můžete podepsat i na dálku, díky online ověření identity a podepsání dokumentu online.  

 

 

Věděli jste, že… 

v zemích na severu Evropy je podepisování dokumentů online už dávno běžnou záležitostí? Například v Norsku používá bankovní identitu 98 procent dospělých lidí ve věku 20 až 54 let, a to několikrát ročně. Norové pomocí ověření přes bankovní identitu pravidelně podepisují smlouvy, ale také řeší veškerou administrativu se státem.     

 

 

Rezervace nemovitosti 

Pravda, bez setkání s realitním makléřem si dům nebo byt většinou nekoupíte. Zatím. Můžete ale s realitkou online vyřídit řadu jiného papírování – například podepsat rezervační smlouvu. 

Realitní kanceláře postupně přechází do online režimu, takže se nedivte, pokud i vám při koupi nebo prodeji nemovitosti realiťák nabídne podpis dokumentů v online formě. 

 

Jakékoliv dodatky ke smlouvám 

Je dost možné, že právě kvůli dodatkům si online podepisování zamilujete. 

Nejspíš byste ani na prstech nespočítali, kolikrát ročně musíte podepisovat dodatky k jakýmkoliv smlouvám. Je to otrava, která nikoho nebaví, ale udělat se to musí. 

Až tedy příště zjistíte, že na vás čeká k podpisu jakýkoliv smluvní dodatek, budete vědět, že nastal čas vyzkoušet podepisování online. 

 

V Podpisovně podepíšete online jakýkoliv dokument 

Rádi byste si usnadnili život a pustili se do online podepisování? Jen do toho.  

Přes aplikaci Podpisovna můžete smlouvu i jakýkoliv další dokument podepsat online a zdarma. Když se vám nebude líbit, jednoduše ji bezplatně opustíte. 

Odebírejte náš newsletter

comgate visa mastercard