Jak si poradit se zdražováním? Díky online podepisování ušetří firmy i běžní lidé 

Jak si poradit se zdražováním? Díky online podepisování ušetří firmy i běžní lidé 

26/06/2023 5 MIN

Rostou ceny potravin, energií i bydlení, stále více Čechů tak má hluboko do kapsy. Běžným lidem i firmám se ale nabízí možnosti, jak v období prudkého zdražování ušetřit. Jednou z nich je i podepisování dokumentů online. 

 

VYZKOUŠET ONLINE PODEPISOVÁNÍ 

 

Podepisováním dokumentů online ušetří domácnost až tisíce korun ročně. V případě firem pak může být úspora násobně vyšší, což zvlášť u menších podniků dělá značný rozdíl ve výdajích. 

„Doručení dopisu poštou, inkoust a papíry do tiskárny, v případě firem pak i personální náklady a cestování za klienty. Za to všechno je potřeba utrácet peníze při podepisování smluv a dalších dokumentů klasickou cestou. To je ale zbytečné, protože existují aplikace jako Podpisovna, přes které může kdokoliv podepisovat jakékoliv dokumenty online, a to buď úplně zdarma, nebo za symbolický poplatek,“ vysvětluje Michal Bočan, zakladatel Podpisovny. 

Online se dá podepsat objednávka zboží i nájemní smlouva 

Svou totožnost při podepisování přes podpisové aplikace mohou Češi ověřit pomocí bankovní identity (BankID), MojeID nebo eObčanky. Díky tomu 100% vědí, s kým dokument podepisují.  

Online podepisování se z dlouhodobého hlediska finančně vyplatí hlavně proto, že pomocí něj lze řešit nespočet životních situací. V případě občanů se jedná například o podpis nájemní smlouvy, kupní smlouvy nebo dokumentů nutných k rezervaci nemovitosti

Soukromé společnosti zase online snadno podepíší objednávky zboží a služeb, pracovní dokumenty, zápisy z valné hromady nebo účetní doklady a interní dokumenty se zaměstnanci.  

„Jako všechny technologické novinky, i online podepisování si Češi osvojují postupně a řada lidí z něj má trochu obavy, což je ale pochopitelné. Není to tak dlouho, co jsme nedůvěřovali používání internetu a dnes si bez něj neumíme představit ani den. S online podpisy to nejspíš bude podobné,“ říká Bočan. 

Online podepisování je přitom mnohdy bezpečnější než to běžné rukou na papír. Pokud podepisující ověří svou totožnost přes zmíněné služby BankID, mojeID nebo prostřednictvím NIA v Základních registrech, mají jistotu, že dokument podepisují s osobou, se kterou ho podepsat chtějí. 

Odebírejte náš newsletter

comgate visa mastercard