Jak to vidí zákon: V soukromoprávních vztazích je online podpis stejně závazný jako podpis rukou

Jak to vidí zákon: V soukromoprávních vztazích je online podpis stejně závazný jako podpis rukou

13/06/2024 6 MIN

„Pokud přes Podpisovnu podepíšu online například nájemní smlouvu, bude pro obě strany závazná? Co když ji pak u případného soudu neuznají?“ Abychom v problematice platnosti elektronicky podepsaných dokumentů (včetně online podpisů v Podpisovně) udělali jasno, požádali jsme o stanovisko právníky.

Čtení tohoto článku zabere přibližně 6 minut.

Představte si následující situaci: bydlíte v pronajatém bytě a před půl rokem jste s jeho majitelem podepsali nájemní smlouvu online prostřednictvím podpisové aplikace.

Jenže majitel smlouvu několikrát porušil a vám už došla trpělivost – chcete se bránit soudně. Ale pak vás to napadne: co když soudce celou záležitost smete ze stolu jen kvůli tomu, že jste nájemní smlouvu nepodepsali postaru rukou na papír?

Rovnou vás uklidníme: v rámci soukromoprávních vztahů (tzn. například podpis nájemní smlouvy nebo objednávky zboží) platí díky unijnímu nařízení eIDAS zákaz diskriminace elektronické podoby dokumentu. Zjednodušeně to znamená, že soudy po vás nemohou za každou cenu vyžadovat papírovou smlouvu, pokud jste ji uzavřeli elektronicky.

Dokument podepsaný přes Podpisovnu je závazný a vynutitelný

Mezi elektronicky podepsané dokumenty patří i ty, které s druhou stranou podepíšete v Podpisovně.

„(...) Elektronický dokument podepsaný prostřednictvím služby Podpisovna splňuje potřebné právní náležitosti a jako takový je pro jednající osoby právně závazný a vynutitelný,“ píše advokátní kancelář Vych & Partners v právním stanovisku, které jsme si od ní nechali vypracovat.

Dokument podepsaný v Podpisovně je v soukromoprávních vztazích pro podepisující závazný ze dvou důvodů:

  • Je opatřen elektronickými podpisy podepisujících.
  • Podpisovna ověřuje identitu podepisujících elektronicky v souladu s unijním nařízením eIDAS i národní legislativou (ověření probíhá pomocí Bank iD, MojeID nebo Identity občana).

„S ohledem na platnou právní úpravu, zejména pak nařízení eIDAS, je nutno takový elektronický podpis, respektive takto podepsaný elektronický dokument považovat za řádně podepsaný a jako takovému mu tedy v souladu s čl. 25 odst. 1, resp. čl. 46 nařízení eIDAS nemohou být upírány právní účinky a nesmí být odmítán jako důkaz v soudním a správním řízení pouze z toho důvodu, že má elektronickou podobu,“ vysvětluje advokátní kancelář Vych & Partners. 

„Elektronický dokument podepsaný prostřednictvím služby Podpisovna splňuje potřebné právní náležitosti a jako takový je pro jednající osoby právně závazný a vynutitelný.“

Jak je to s dokumenty od úřadů?

Možná se ptáte: „Existují tedy situace, kdy online podpis v Podpisovně nestačí?“

I na to dává právní stanovisko odpověď. V případě soukromoprávních vztahů lze využít Podpisovnu vždy, kdokoliv přes ní může podepsat například:

  • nájemní smlouvu
  • kupní smlouvu
  • objednávku zboží
  • účetní doklady
  • různé formuláře
  • a spoustu dalších dokumentů…

Jiná situace nastává, pokud jde o elektronický dokument, kterým právně jedná státní instituce (např. obce a úřady) a kterým vůči občanům činí úkony tzv. veřejné povahy. V takových případech je potřeba použít zaručený elektronický podpis založený na elektronickém certifikátu.

Ve všech dalších případech ale mohou i státní instituce využít online podepisování v Podpisovně.


Začněte podepisovat online klidně hned a zdarma

Podepisujete zatím dokumenty v papírové podobě a rádi byste si zjednodušili život? Stačí se zaregistrovat a můžete v Podpisovně začít podepisovat dokumenty online, zdarma se 100% jistotou.

Pokud máte jakékoliv otázky, neváhejte nám napsat na e-mail info@podpisovna.cz.

 

Odebírejte náš newsletter

comgate visa mastercard