Příběh Podpisovny: od online identifikace až k podpisové aplikaci

Příběh Podpisovny: od online identifikace až k podpisové aplikaci

14/03/2024 5 MIN ČTENÍ

 

Psal se rok 2022. V týmu EzConvey jsme už tehdy pracovali s online identifikací (ověřováním totožnosti osob na dálku). Jenže před námi stál zásadní problém: jak lidem tuto neznámou technologii podat tak, aby ji mohli využívat v každodenním životě? Pod našima rukama na pražských Vinohradech začala vznikat Podpisovna.

 

Na počátku byla iD Brána

Když podnikáte v oblasti vývoje softwaru, nikdy netušíte, kam vás osud zavane. To se potvrdilo, jakmile jsme se v roce 2019 pustili do vytváření iD Brány, prvního velkého projektu firmy EzConvey.

 

O co jde? iD Brána je aplikace na ověřování totožnosti osob online, tzn. bez nutnosti osobního setkání. K ověřování identity využívá – stejně jako dnešní Podpisovna – spolehlivé prostředky typu BankID, MojeID nebo Identity občana. Jinými slovy ji lze použít jako pomyslnou digitální občanku, například při hlasování na dálku, pro online přihlašování do různých systémů nebo k podepisování dokumentů online. 

 

iD Brána dodnes funguje a má velký potenciál do budoucna. Jenže náš tým, složený převážně z expertů na IT a digitální bezpečnost, brzy zjistil, že aby online identifikace přinesla užitek co nejvíce lidem, bude potřeba přijít s něčím praktickým

 

„Když podnikáte v oblasti vývoje softwaru, nikdy netušíte, kam vás osud zavane.“

 

Původně měla Podpisovna sloužit k ukázce online identifikace

 

Už jsme věděli, že chceme online identifikaci více přiblížit lidem i firmám a že potřebujeme ukázat, jak funguje spolehlivé ověřování identity pomocí BankID, MojeID nebo Identity občana. Ale co přesně v týmu 10-12 lidí vytvořit, aby lidé přínos bezpečné online identifikace pochopili? 

 

Po zvážení několika variant padla volba na online podepisování – dokumenty podepisuje každý, takže jde o ideální případ, na kterém výhody bezpečné online identifikace, a tedy bezpečného online podepisování představit. 

 

Nově vznikající aplikaci jsme pojmenovali českým názvem Podpisovna. Původně mělo jít jen o pokus, jak problematiku přiblížit „běžným smrtelníkům“. Postupem času se ale situace změnila…

 

Online podepisování s bezpečným ověřením identity má potenciál

 

Nápady se vyvíjí, což platilo i pro Podpisovnu. Jak jsme na ní pracovali a představovali ji veřejnosti, došlo nám, že má velký potenciál. 

 

Lidé i firmy totiž den co den podepisují desítky dokumentů na dálku. Problém je, že neví, jestli za protistranu dokument podepsala právě ta osoba, která jej podepsat měla. Jednoduše proto, že podepisující neověřují svou identitu. A pokud ano, tak nespolehlivě (například pomocí SMS).

 

Ustoupili jsme tedy od Podpisovny jako „názorné ukázky“ a pustili se do jejího zdokonalování tak, aby přes ni mohl kdokoliv podepisovat dokumenty online, bezpečně a se 100% jistotou. 

 

Kolem online podpisů koluje mnoho mýtů

 

Dnes už Podpisovnu pravidelně využívají jednotlivci, ale i několik firem. Díky automatickému ověření identity podepisujících pomocí BankID nebo MojeID na 100 % vědí, s kým dokumenty podepisují.

 

Nadále však platí, že online podepisování je téma, které do života veřejnosti proniká postupně a nejspíš ještě nějaký čas zabere, než jej společnost bude považovat za samozřejmost.

 

„Na začátku jsme sami netušili, kolik nejasností a nepřesností se kolem online podepisování vyskytuje.“

 

(Nejen) během vývoje Podpisovny jsme zjistili, že problematice online identifikace osob a online podepisování rozumí jen malá část populace. Na začátku nikdo z nás netušil, kolik nejasností, nepřesností a mýtů se v této oblasti vyskytuje, dokonce i mezi některými odborníky.

 

Přesto věříme, že se nám den co den daří ukazovat, že online podepisování s ověřením identity pomocí BankID, MojeID nebo Identity občana je bezpečné a že stojí za zkoušku.


 

Podepište ještě dnes první dokument online a zdarma

 

Chcete vyzkoušet, jak aplikace Podpisovna funguje? Stačí kliknout zde, vytvořit si účet a začít zdarma podepisovat dokumenty online.

 

Máte-li zájem o více informací o Podpisovně pro firmy, zavítejte do sekce Firmy a podnikatelé, případně nám napište na e-mail info@podpisovna.cz.

 

Odebírejte náš newsletter

comgate visa mastercard