Proč je lepší podepisovat online než rukou na papír

Proč je lepší podepisovat online než rukou na papír

26/10/2022 7 MIN. ČTENÍ

Podpisy rukou lidstvo používá stovky let, už naši prapředci vlastnoručně stvrzovali důležité listiny „podškrábnutím“. Ale doba se mění a dnes, v roce 2022, je stále výhodnější podepisovat dokumenty online. V čem je online podpis lepší než ten klasický, který pomalými krůčky ustupuje do pozadí? 

ZAČÍT PODEPISOVAT ONLINE.

Online podepisování je součástí našeho života dlouho, jen o něm dřív nebylo tolik slyšet, protože se podpisové technologie ladily k dokonalosti. Dnes však můžeme bez zaváhání říct, že online podpisy ty klasické nejen dohnaly, ale také oproti nim mají v lecčems náskok

Online máte podepsáno raz dva 

Pravděpodobně největší výhoda online podpisů oproti klasickým? Obrovská úspora času. Abyste podepsali jakoukoliv smlouvu, nemusíte jezdit za druhou podepisující stranou přes půl republiky, ani trávit čas ve frontě na poště. Prostě si otevřete podpisovou aplikaci, dokument podepíšete během několika okamžiků online, aplikace ho elektronicky odešle protistraně a je po starostech. 

Pokud si navíc online podepisování osvojíte, budete jej brzy zvládat lusknutím prstu.  

Bezpečnost, o které se vám dříve nesnilo 

Když se lidí ptáme, jestli už vyzkoušeli podepisování dokumentů online, často odpovídají: „Bylo by to super, ale mám strach, že můj podpis přes aplikaci někdo zneužije, prostě to není bezpečné.“ Nic přitom není vzdálenější pravdě. 

Online podpisy jsou ve skutečnosti bezpečnější než klasické, a to ze dvou důvodů: 

  1. S maximální jistotou ověřují totožnost podepisujících pomocí služeb jako BankID nebo mojeID.  

  1. Podpisové aplikace nepředávají osobní údaje třetím stranám, takže zůstávají v bezpečí 

Jen si to srovnejte s podpisem rukou na papír, při kterém se protistrana může vydávat za někoho jiného. 

Už žádné skladování papírů  

Tuto přednost ocení především firmy, které ve svých skladech uchovávají tuny dokumentů. Pokud podepisujete dokumenty online, můžete je archivovat u sebe na počítači a nemusíte tak zbytečně zabírat místo ve skladu, případně doma ve skříni. 

Na online dokumentech se nepodepisuje zub času  

Některé podepsané dokumenty je potřeba zachovat i desítky let. Což může být problém, protože papír časem ztrácí na kvalitě a znehodnocuje se. To při podepisování dokumentů online nehrozí, budou vypadat pořád stejně. 

Online dokumenty jsou v bezpečí před zvědavci 

Pokud na svých počítačích, mobilech a tabletech používáte kvalitní zabezpečení, jsou vaše podepsané online dokumenty mnohem víc v bezpečí, než kdyby ležely vytištěné v práci na poličce. Žádný nenechavý zvědavec k nim nebude mít přístup. 

Zaměstnanci se mohou věnovat důležitějším věcem 

Administrativní zaměstnanci ve firmách věnují podstatnou část pracovní doby úkonům spojeným s podepisováním papírových dokumentů – od skenování dokumentů přes jejich balení do obálek až po chození na poštu. 

Tohle všechno při online podepisování odpadá, takže se administrativní pracovníci mohou věnovat i úkolům, na které doteď neměli čas. 

Vyzkoušejte si online podepisování ZDARMA 

Online podpisy s sebou zkrátka přináší spoustu výhod, které ušetří váš čas i peníze a které vám zároveň poskytnou větší jistotu a bezpečí

Rádi byste si online podepisování vyzkoušeli nanečisto ZDARMA? V české aplikaci Podpisovna můžete podepisovat online hned teď. 

Odebírejte náš newsletter

comgate visa mastercard