Proč se nebát podepisovat dokumenty online? Tady jsou 4 důvody

Proč se nebát podepisovat dokumenty online? Tady jsou 4 důvody

30/08/2022 3 MIN. ČTENÍ

„Já bych klidně smlouvy a další dokumenty podepisoval přes internet, ale mám strach, že můj online podpis bude neplatný nebo že někdo zneužije mé osobní údaje.“ Taky vás dostihly podobné obavy, a tak raději dál řešíte veškeré papírování s propiskou v ruce?  

Jak se dozvíte na následujících řádcích, online podepisování je často bezpečnější než to klasické rukou na papír. A dokonce si kvůli tomu ani nemusíte na poště zřizovat elektronický podpis. 

Digitalizace v posledních letech pokročila i v oblasti podepisování dokumentů na dálku, a tak aplikace jako Podpisovna umožňují nejen rychlé a jednoduché, ale hlavně bezpečné podepisování online. 

ZAČÍT PODEPISOVAT ZDARMA.

Jaké jsou tedy konkrétní důvody, proč z online podpisů nemít strach? 
 

Se 100% jistotou ověříte totožnost podepisujících 
 

BankID (bankovní identita), mojeID nebo třeba eObčanka. Pokud podpisová aplikace nabízí některý z těchto způsobů ověření identity podepisujících osob, můžete hodit obavy za hlavu. 

Všechny tyto metody ověření (BankID, mojeID, eObčanka, ale i některé další) umí ověřit totožnost vaši i dalších podepisujících, a to online a se 100% jistotou. Využívají k tomu údaje, které jsou o podepisujících osobách vedené ve státních registrech nebo třeba v bankách.  

Je ale třeba mít na paměti, že 100% jistotu máte pouze v případě, že k ověření totožnosti využijete některou ze zmíněných metod. Například obyčejné ověření přes SMS vám správnost údajů o podepisujících nezaručí. 
 

Nehrozí zfalšování osobního dokladu 

Představte si tuto situaci: Podepisujete s někým důležitou smlouvu a dotyčná osoba (protistrana) vám na důkaz své totožnosti předloží klasický občanský průkaz. Je takové ověření identity dostačující? Ano i ne.  

Vždy existuje riziko, že protistrana mohla občanský průkaz zfalšovat, nebo vám předložit osobní doklad někoho jiného.  

A přesně to se při ověření totožnosti online nestane – právě proto, že se údaje ověřují na základě státních nebo jiných důvěryhodných registrů. 
 

Důvěryhodné podpisové aplikace neukládají data uživatelů 

Máte strach, že vaše osobní údaje, používané během online podepisování dokumentů, někdo zneužije? Ani v tomto případě není důvod k obavám. 

Důvěryhodné podpisové aplikace, včetně Podpisovny, data o uživatelích neukládají ani je k ničemu nevyužívají. Veškerá práce s osobními údaji probíhá na úrovni registrů, ke kterým nemají podpisové aplikace přístup. 

Podpisovna je zabezpečená 

Nemůžeme mluvit za ostatní aplikace, ale co se týče Podpisovny, tak je jedna věc jistá: jedná se o maximálně zabezpečenou aplikaci, která dbá po celou dobu „podpisového procesu“ na bezpečnost všech podepisujících. V Podpisovně tak nehrozí úniky osobních dat ani další podobná rizika. 

Pokud jste zatím nikdy žádný dokument online nepodepisovali a máte z online podepisování obavy, rádi vám s ním na začátku pomůžeme.  

Napište nám na e-mail info@ezconvey.cz a srozumitelně vám vysvětlíme, jak si online podepisování v Podpisovně vyzkoušet, klidně i ZDARMA. Rádi zodpovíme i jakékoliv otázky. 

Odebírejte náš newsletter

comgate visa mastercard