Vysvětlujeme: Co jsou eDoklady a jak se liší od digitální občanky?

Vysvětlujeme: Co jsou eDoklady a jak se liší od digitální občanky?

17/07/2024 5 MIN

Od ledna 2024 se Češi mohou na ústředních úřadech prokazovat nejen fyzickou občankou, ale také pomocí mobilní aplikace eDoklady. Počínaje červencem ji využijete také u soudů či na policii. Jak funguje a v čem se liší od tzv. digitální občanky, kterou v rámci Podpisovny často zmiňujeme?

Spuštění probíhá ve třech fázích

Pomalu se blíží doba, kdy doklady ve fyzické podobě nebudeme potřebovat. Pokrok zkrátka nejde zastavit. 

Stát letos v lednu spustil aplikaci eDoklady, podle očekávání v ní jako první zprovoznil občanský průkaz. Cílem je, aby u sebe Češi nemuseli nosit fyzickou občanku a v případě potřeby se prokázali právě mobilní aplikací. Spuštění této novinky probíhá ve třech fázích:

  1. Od 20. ledna 2024 se lze eDoklady prokázat na ústředních správních úřadech (např. všechna ministerstva, katastrální úřad apod.)

  2. Od 1. července 2024 tuto digitální peněženku využijete i u dalších státních orgánů (např. soudy, policie, kraje a obce s rozšířenou působností).

  3. Od 1. ledna 2025 už se eDoklady prokážete také u soukromých osob (např. zdravotní pojišťovny, školy, banky apod.)

Jak eDoklady fungují?

Princip fungování eDokladů je jednoduchý. Občan si aplikaci stáhne do mobilu, nahraje do svůj občanský průkaz a poté už se může eDoklady prokazovat všude, kde je to ze zákona možné, a to i offline bez připojení na internet.

Údaje o občanovi aplikace získává z Portálu občana, díky tomu jsou eDoklady ještě bezpečnější než klasická plastová občanka:

  • Všechny osobní údaje jsou zašifrované (díky tomu nehrozí zfalšování občanky).

  • Občan v aplikaci vidí, které osobní údaje ověřovatel potřebuje.

Prozatím lze do aplikace nahrát pouze občanku, ale do budoucna se tam objeví i další doklady, například řidičský průkaz. 

eDoklady jsou ve skutečnosti mezikrokem před zavedením tzv. evropské digitální peněženky, která bude platit v celé v Evropské unii.

digitalni penezenka

V čem se liší eDoklady a digitální občanka? 

Poslední dobou přibývá nových pojmů souvisejících s ověřováním identity občanů. Ať v tom „neplavete“, uděláme vám v nich aspoň trochu jasno. Především v rozdílu mezi výše zmíněnými eDoklady a tzv. digitální občankou. 

  • eDoklady – jak už jsme popsali, jde o mobilní aplikaci, do které nahrajete své doklady v elektronické podobě, takže se pak pomocí aplikaci prokážete bez nutnosti nosit u sebe plastové kartičky. eDoklady tedy slouží k prokazování totožnosti/identity občanů ve fyzickém světě. 

  • Digitální občanka – jde o soubor osobních údajů (jméno, příjmení, datum narození nebo trvalý pobyt), které jsou o občanech vedené ve státních registrech. Digitální občanka tak slouží pro ověřování totožnosti/identity občanů v online světě. 

Když například chcete podepsat dokument online v Podpisovně s ověřením své identity přes BankID, tak služba BankID ověří právě vaše údaje ze státních registrů (tzn. zkontroluje vaši digitální občanku).

„eDoklady slouží k prokazování totožnosti ve fyzickém světě, digitální občanka k prokazování identity v online prostředí.“

Nicméně eDoklady a digitální občanka spolu mají hodně společného, protože eDoklady údaje o občanech získávají také ze státních registrů.

Vyzkoušejte zdarma, jak digitální občanka funguje v praxi

Proč zůstávat u teorie, když si fungování digitální občanky můžete bezplatně vyzkoušet při podepisování dokumentů online? Je to snadné: 

  1. Přihlaste se do aplikace Podpisovna

  2. Nahrajte dokument k podepsání

  3. Podepište dokument

  4. Ověřte svou identitu pomocí Bank iD, MojeID nebo Identity občana (v tomto kroku dochází k využití digitální občanky)

  5. Odešlete dokument ostatním podepisujícím

Pokud máte k aplikaci Podpisovna jakékoliv otázky, neváhejte nám napsat na e-mail info@podpisovna.cz.

 

 

 

Odebírejte náš newsletter

comgate visa mastercard